Show simple item record

dc.contributor.authorKhoirunnisa, Khoirunnisa
dc.contributor.authorKurnia, Pramudya
dc.date.accessioned2017-05-29T04:28:10Z
dc.date.available2017-05-29T04:28:10Z
dc.date.issued2017-05-06
dc.identifier.citationAlsuhendra & Ridawati (2013). Bahan Toksik dalam Makanan. Bandung : PT. Remaja Rosada Karya Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia (2006). Penyuluhan Keamanan Pangan untuk Konsumen Swalayan. Jakarta : Direktorat Surveilan dan Penyuluhan Keamanan Pangan Deputi Bidang Pengawasan Keamanan Pangan dan Bahan Berbahaya Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia ________. 2015. Laporan Kinerja Badan POM Tahun 2014. Jakarta : Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia Cahyadi, W (2009). Analisis dan Aspek Kesehatan Bahan Tambahan Pangan. Jakarta : Bumi Aksara Faradila, Yustini, dan Elmatris (2014). Identifikasi Formalin pada Bakso yang Dijual pada Beberapa Tempat di Kota Padang. Jurnal Kesehatan Andalas Vol.3 (2) Hal : 156 – 158. Fauziah, R.R. (2013). Kajian Keamanan Pangan Bakso dan Cilok yang Beredar di Lingkungan Universitas Jember Ditinjau dari Kandungan Boraks, Formalin dan TPC. Skripsi Sarjana. Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Jember. Kabumaini, N.E. dan Ranuatmaja, T.S. 2010. Teknik Membuat Abon, Acar, dan Bakso. Bandung : PT. Puri Pustaka Koppel C Baudisch H, Schneider V, Ibe K. (1990). Suicidal ingestion of formalin with fatal complications. Intensive Care Medicine Vol. 16 Hal: 212-214 Myers JA, Mall J, Doolas A, Jakate SM, Saclarides TJ (1997). Absorption kinetics of rectal formalin instillation. World Journal of Surgery Vol 21 Hal : 886-889 Pemerintah Kabupaten Sukoharjo. (2016, 3 Maret). Gambaran Umum Desa Gonilan. Diakses 29 September 2016, dari http://www.kartasura.sukoharjokab.go.id/ Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia. 1999. Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor : 722/MENKES/PER/IX/88 tentang Bahan Tambahan Makanan. Jakarta : Menteri Kesehatan Republik Indonesia Roth, H.J. diterjemahkan oleh Kisman, S dan Ibrahim, S. (1988). Analisis Farmasi. Yogyakarta : Gajah Mada University Press Saparinto & Hidayati, D. (2010). Bahan Tambahan Pangan. Yogyakarta : Penerbit Kanisius Sartono (2002). Racun dan Keracunan. Jakarta : Widya Medika Standar Nasional Indonesia. 1995. Bakso Daging. Badan Standardisasi Nasional. ICS 67.120.10. SNI 01-3818-1995 Widianingsih, D.T dan Murtini, E.S. 2006. Alternatif Pengganti Formalin Pada Produk Pangan. Trubus Agriarana : Surabaya Yuliarti, N. (2007). Awas! Bahaya dibalik Lezatnya Makanan. CV. Andi Offset : Yogyakartain_ID
dc.identifier.issn2579-9622
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11617/8682
dc.description.abstractKnowlege society about food additives as a mixture of food is often confused with hazardous chemicals so abuse of hazardous chemicals in food occured. Report of Badan Pengawas Obat dan Makanan (BPOM) in 2011 stated, from 3206 sample of ‘Pangan Jajanan Anak Sekolah’ (PJAS) consisting of noodle, meatball, snacks and ‘kudapan’ showed that 43 (1,34%) samples contain formaldehyde. This study aims to detect whether there is contamination of formaldehyde in meatballs sold in the Gonilan, Kartosura, Sukoharjo. The method used in this research is descriptive observational. The results of contaminant identification of formaldehyde in 10 samples of meatballs in the tested twice showed no color change on water immersion meatballs to be yellow . 10 samples meatballs were taken from the Gonilan, Kartasura, Sukoharjo tested twice indicates that no contamination of formaldehyde in the sample meatballs were analyzed by AOAC (Association of Official Analytical Chemists). Need to do more research on the addition of other food additives and dosage.in_ID
dc.language.isoidin_ID
dc.publisherProdi Ilmu Gizi Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah Surakartain_ID
dc.subjectFood additivesin_ID
dc.subjectFormalinin_ID
dc.subjectMeatballsin_ID
dc.titleIdentifikasi Cemaran Boraks pada Bakso yang Dijual Di Desa Gonilan, Kartasura, Sukoharjoin_ID
dc.typeArticlein_ID


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record