• Login
    View Item 
    •   Home
    • Terbitan Berkala Ilmiah (Journal)
    • Pharmacon
    • Volume 8 No. 1, Juni 2007
    • View Item
    •   Home
    • Terbitan Berkala Ilmiah (Journal)
    • Pharmacon
    • Volume 8 No. 1, Juni 2007
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    PENGARUH pH PADA PENETAPAN KADAR NATRIUM BENZOAT DALAM SIRUP MELALUI ISOLASI DENGAN PELARUT ETER SECARA KCKT THE EFFECT OF pH ON DETERMINATION OF SODIUMBENZOAT IN SYRUP TROUGH ETHER ISOLATION BY USING HPLC METHOD PENDAHULUAN

    Thumbnail
    View/Open
    6. elina H 28-33.pdf (306.0Kb)
    Date
    2007-06
    Author
    Hartono, Elina
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Natrium benzoat adalah bahan pengawet makanan yang mencegah atau menghambat fermentasi, pengasaman atau peruraian lain terhadap makanan yang disebabkan oleh jasad renik. Tujuan penelitian ini untuk mengetahui pengaruh pH pada penetapan kadar natrium benzoat dalam sirup melalui isolasi dengan pelarut eter. Metode yang digunakan adalah Kromatografi Cair Kinerja Tinggi (KCKT), fase terbalik dengan kondisi analisa kolom C18 RP, fase gerak metanol : air (1:3), kecepatan alir 1,2 ml/menit dan dideteksi dengan detektor UV-Vis (228 nm). Batas deteksi yang didapat dari hasil percobaan adalah 4,91 ppm. Batas kuantitasnya adalah 16,38 ppm. Kisaran kurva kalibrasi untuk asam benzoat adalah 20,04 ppm-80,16 ppm. Hasil yang didapat dari penelitian ini adalah penetapan kadar natrium benzoat dalam sirup melalui isolasi dengan pelarut eter secara KCKT dipengaruhi oleh pH. Sampel dengan pH 3 mengandung natrium benzoat sebanyak (86,60 ± 0,52) mg/kg, sampel dengan pH 4 =(100,74 ± 1,41) mg/kg dan sampel dengan pH 5 = (79,56 ± 0,16) mg/kg. Kadar optimum natrium benzoat terdapat pada sampel dengan pH 4, karena pada uji U didapat Uteori sebanyak 1,96 dan Uhitung sebanyak 1,94. Hal ini menunjukkan bahwa Uhitung < Uteori, sehingga tidak terdapat perbedaan yang signifikan dengan kadar sebenarnya. Sodium benzoate is an additional substance of food product which prevents or hampers the fermentation, turn into acid, or other food decomposition, which is caused by germ. The aim of this research is to know pH’s effect in determine the content of natrium benzoate in the syrup through isolation with ether solvent. The analysis is performed with High Performance Liquid Chromatography (HPLC), turn over fusion with column analysis condition C 18 RP, methanol: water (1:3) was used as a mobile phase, with flow rate 1.2 ml/minute. The analyte was detected with UV-Vis detector at 228 nm. The detection limit observed was 4.91 ppm. The quantity was 16,38 ppm. The concentration of benzoate acid for calibration curve was ranged from 20.04 ppm to 80.16 ppm. The result of this research shows that the determination of sodium benzoate in the syrup trough the isolation with ether solvent through KCKT is affected by pH. The sample with pH 3, pH 4, pH 5 contain sodium benzoate (86.60 ± 0.52) mg/kg, (100.74 ± 1.41) mg/kg, (79.56 ± 0.16) mg/kg respectively. The analysis shows the optimum content of sodium benzoate is in the sample with pH 4, because from U-test is obtained Utheory = 1.96 and Ucount = 1.94, so there is no significant difference with the true content.
    URI
    http://hdl.handle.net/11617/938
    Collections
    • Volume 8 No. 1, Juni 2007

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    Publikasi IlmiahCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

    My Account

    Login

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV